Met een Tecsun wereldontvanger kun je op bijna alle plekken van de wereld op verschillende frequentiebanden luisteren naar radiouitzendingen en radiocommunicatie. De verschillende frequentiebanden worden aangeduid met de afkortingen; AM, FM, SSB, LSB, SW, LW, MW etc.
Het grootste voordeel van een wereldontvanger is dat deze met batterijen gevoed kan worden en dat je op alle plekken van de wereld kunt luisteren naar nieuws. In tijden van nood is dit erg belangrijk wanneer er geen voorzieningen zoals stroom, telefoon en internet beschikbaar zijn. Bij noodsituaties kun je denken aan natuurrampen zoals; aardbevingen, tsunami's, overstromingen, watersnoodrampen, orkanen, vulkaanuitbarstingen maar ook tijdens opstanden, oorlog etc.
Uitzendingen luisteren via een wereldontvanger is nog steeds een belangrijke manier voor particulieren, organisaties en overheden om over de hele wereld, inclusief de meer afgelegen delen, te voorzien van nieuws te voorzien. Luisteren op de korte golf (CW) is voor velen nog steeds een leuke uitdaging en vooral in gebieden met slechte of geen internetdekking is het een uitkomst.
Als een frequentieband die lange afstanden aflegt, heeft belangrijke toepassingen zelfs op plekken waar satellietcommunicatie beschikbaar is en bovendien is satellietcommunicatie niet gratis en HF-communicatie wel. Verschillende frequenties zijn erg populair bij radiohobbyisten, zowel het ontvangen van SWL's (Short Wave Listeners) als amateurradio (Ham). Het vermogen van Ham-radio om over lange afstanden te communiceren tijdens noodsituaties waarbij stroom, telefoon en internet niet beschikbaar zijn. Hierbij kun je denken aan natuurrampen zoals; aardbevingen, tsunami's, overstromingen, watersnoodrampen, orkanen, vulkaanuitbarstingen, oorlogen etc.
Een aantal kenmerken en functies die je kunt vinden op een wereldontvanger